Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Drobečková navigace
Správné skladování doutníků by mělo být pro každého kuřáka stejně tak důležité jako celý požitek z kouření.
Ať jste tedy již zkušeným „doutníkářem“, příležitostným kuřákem nebo naprostým začátečníkem, který chce ochutnat prémiový doutník, je velice důležité vědět, jak s doutníkem zacházet, jak jej správně skladovat a jak si jej v neposlední řadě náležitě vychutnat.
Na začátku je nutné zdůraznit, že proces skladování je pro většinu kuřáků radostí a nedílnou součástí jejich doutníkové vášně. Tato radost starat se o své doutníkové skvosty je ale opředena mnoha mýti a omyly, které se vám budeme v následujících řádcích snažit vyvrátit a třeba vás trošku nasměrovat na tu správnou cestu. Pouze správné skladování a manipulace vám totiž zajistí, že váš doutník bude ve stoprocentní kondici a poskytne vám přesně to, co jeho tvůrce zamýšlel.
Doutník musí zůstat živý a svěží. Tabák je stále živoucí těleso, které pohlcuje vjemy ze svého okolí, tedy teplotu, vlhkost, pachy… a z tohoto důvodu je nutné se o doutník správně postarat. Cesta od semínka po doutník ve vašem humidoru zabrala mnoho let a provázely ji zhruba dvě stovky párů rukou a přes tři tisíce výrobních kroků. Na světě již není mnoho výrobků, které jsou ze sta procent ručně vyráběné, a to stále stejným způsobem po mnoho let či staletí.
Pokud zamýšlíte doutník uschovat, ať už pro svoji spotřebu nebo speciální událost, potřebujete k jeho skladování prostor se správnou teplotou a vlhkostí. V opačném případě může velice rychle vyschnout a veškeré chutě a aromata jsou v tu chvíli pryč, leckdy i nenávratně. Je několik základních pravidel, jak udržet doutník stále svěží a ve stoprocentní kondici. Doutník by kolem měl být skladován v prostředí s vlhkostí od šedesáti pěti do sedmdesáti procent relativní vlhkosti. Tabák se pěstuje převážně v zemích, kde jsou vhodné klimatické podmínky, a jednu z těchto podmínek představuje právě vlhkost. Vlhkost je ostatně neustále kontrolována při samotné výrobě doutníků. Ať hovoříme o sušení tabáku po sklizni, fermentaci, staření, balení doutníků i finálním staření hotových doutníků, vždy se doutníky pohybují v prostorech s předem stanovenou vlhkostí a teplotou. Na rozdíl od cigaret jsou totiž doutníky vyrobeny z celých tabákových listů, a aby vám dodaly zamýšlený požitek, musíte je udržovat stále vlhké a přírodně mastné. Pokud tedy nejsou správně skladovány mohou vyschnout, popraskat nebo naopak také zplesnivět. V tu chvíli můžete svůj doutník, který jste si schovávali třeba na zvláštní příležitost, vyhodit.
Ke správnému skladování prémiových tabákových skvostů se používají humidory. Humidor je schránka nebo místnost primárně určena ke skladování doutníků, s přesně kontrolovanou vlhkostí a teplotou. Mohou se zde ale skladovat také dýmkové tabáky. Nikoli však dýmky jako takové, jak si mnoho lidí myslí. Primární funkcí humidoru je udržovat požadovanou vnitřní úroveň relativní vlhkosti a teploty, stejně tak i chránit obsah před mechanickým poškozením a slunečními paprsky. Pro soukromé účely se k uskladnění doutníků v řádu desítek kusů používají malé dřevěné nebo dýhové humidory s cedrovou vystýlkou. Není již moc časté, že by se na trhu objevily čistě cedrové humidory, a pokud ano, jedná se o velice drahou věc. V restauracích nebo barech se také mohou využívat malé dřevěné humidory se skleněným víkem, popřípadě větší skříňové, kde je možné skladovat už několik set doutníků. Právě tyto humidory jsou v gastro provozech preferovány, aby zároveň fungovaly jako taková malá výkladní skříň. Nejvznešenější verzí jsou walk-in humidory, tedy místnosti s přísně kontrolovanou teplotou a vlhkostí, do kterých je možné vstoupit a vybírat si doutníky přímo z jednotlivých polic nebo boxů. Jeden takový humidor můžete navštívit také u nás v obchodě Warehouse #1.
Jedná se o nejčastěji používaný typ, který je dostupný ve specializovaných doutníkových obchodech, ale můžete jej nalézt také v luxusních restauracích nebo barech. Walk-in humidor je vlastně místnost, nebo jen její oddělená část, upravená tak, aby dokázala vytvořit a udržet požadovanou vlhkost a teplotu. Zároveň to musí být prostor dostatečně velký, aby se do něj dalo vstoupit. Obvyklé jsou walk-in humidory v doutníkových obchodech převážně v zahraničí. V České republice není mnoho obchodů s touto technologií, což je do jisté míry odvislé od nákladů spojených s vybudováním a provozováním podobného humidoru. Otázkou pro každého provozovatele podobného humidoru je způsob prezentace doutníků. Pro zjednodušení lze říci, že existují dva hlavní způsoby prezentace doutníků. Tím prvním je způsob preferovaný hlavně ve Spojených státech, tedy nabídka doutníků přímo z krabic. Tento způsob je však možný jen opravdu ve velkých humidorech a v místech, kde je obrátka doutníků dostatečně vysoká. Druhým způsobem je prezentace formou vystavení jednotlivých doutníků, kdy si zákazník vybere svůj doutník a personál obchodu mu ho poté podá z uzavřené uskladněné krabice.
Nejčastější řešení pro prodej doutníků v doutníkových obchodech nebo doutníkových klubech je tzv. kabinet humidor, tedy skříňový humidor. Obvykle je tento typ humidoru řešen jako část nábytku nebo stěny obchodu či restaurace. Tyto humidory mohou obsahovat od několika stovek po několik tisíc doutníků a bývají zde prezentovány jak jednotlivě, tak po celých krabicích. U těchto humidorů je třeba velice dbát na správnou technologii zavlhčení a stavbu vnitřní části humidoru. Základním kritériem je totiž v daném případě správná vlhkost a její cirkulace.
Obvykle velice těžké a robustní humidory, které nejsou přenosné. Jsou určeny převážně pro domácí použití opravdových milovníků doutníků. Kapacita se pohybuje od několika desítek po několik tisíc doutníků. Jelikož se může jednat o designové a luxusní humidory, vyráběné například z exotických dřevin, mramoru, kůže, skla a různých moderních kombinací materiálů. Velice často bývají ozdobou pracovních stolů nebo obývacích pokojů. Vždy by však měly mít cedrovou vnitřní výstelku.
Díky své relativní mobilitě, rozumným pořizovacím nákladům a objemu do sta doutníků jsou tyto humidory nejčastěji používanou schránkou na doutníky v kancelářích, doma nebo kdekoliv, kde chcete mít doutníky vždy při ruce. Tyto humidory dokážete pořídit v cenách od několika set korun až po několik desítek tisíc korun. Opravdu kvalitní kousky ale můžete koupit od třech tisíc korun. Tyto humidory se většinou vyrábí z krásných a exotických dřevin v leštěné nebo lakované úpravě. Opět by ale vždy měly obsahovat cedrovou výstelku.
Cestovní humidory jsou schránky na doutníky upravené pro krátkodobé uchovávání pěti až třiceti kusů doutníků v řádech několika dnů či maximálně týdnů v závislosti na způsobu zavlhčení. Bývají vybaveny jednoduchým zvlhčovačem, nejsou však vhodné k dlouhodobému skladování. Používají se převážně při cestách mimo domov nebo kancelář.
V každém odstavci čtete o cedrové výstelce, cedrovém dřevu apod. Proč právě cedr? Protože právě cedrové dřevo, které je relativně drahé, se nejlépe osvědčilo při péči o prémiové doutníky. Velice dobře drží vlhkost a teplotu, a hlavně působí antibakteriálně. Chrání tedy tabák před napadením a rozšířením různých bakterií a plísní, které by mohly doutníky poničit. Cedrové dřevo ja rovněž odolné vůči deformacím.
Další důležitou skupinou schránek na doutníky jsou takzvaná pouzdra. I když by se mohlo někomu zdát, že tyto doutníková pouzdra v žádném případě nefungují, ani nenahrazují humidory. Pouzdra se využívají hlavně při převozu menšího počtu doutníků s předpokládanou krátkou dobou uchování. Když jdete například s kamarády do baru či restaurace, nebo jedete někam na krátkou cestu. Obvykle bývají na doutníky od jednoho do šesti kusů. Jsou často vyráběna z krásných kůží, karbonu nebo plastu. Ty kvalitnější mají uvnitř cedrovou vložku pro lepší držení vlhkosti přepravovaných doutníků. Jejich pořizovací náklady se nicméně mohou blížit, ba mohou dokonce překonat levnější osobní humidory. Neobsahují žádnou zvlhčovací technologii a do některých je i možné vložit alespoň zvlhčovací sáčky Boveda.
Jak již bylo zmíněno, humidory se vyrábí z různých materiálů a v mnoha různých tvarech a designech. Stále se ale držme toho základního účelu humidoru, tj. chránit obsah a vytvořit uvnitř odolný vzduchotěsný prostor dobře udržující požadovanou teplotu a vlhkost. Interiér by měl být vyroben ze španělského cedru. Můžete se setkat i s interiérem z mahagonu nebo kanadského červeného cedru, což je ne zcela doporučováno, protože toto dřevo je více aromatické a skladované doutníky by mohly přebírat jeho aroma. Nejběžnějším a nejlepším materiálem je tedy španělský cedr, protože nejlépe drží vlhkost, jeho aroma je téměř neznatelné a není náchylný k deformacím.
Alfou a omegou každého humidoru je jeho funkčnost, tj. udržování požadované vlhkosti. Ideální vlhkost by se měla pohybovat od šedesáti pěti do sedmdesáti procent relativní vlhkosti vzduchu. Nikdy by vám neměla překročit sedmdesát pět procent, kdy dochází k poškození doutníků. Doporučovaná vlhkost v humidoru je také závislá na teplotě, s rozdílnou teplotou je totiž spojena jiná míra vlhkosti. Pokud chcete pro doutníky ve svém humidoru docílit optimálních podmínek, musíte aktuální vlhkost přizpůsobovat teplotě. Jak již bylo uvedeno výše, ideální vlhkost by se měla pohybovat v rozmezí šedesát pět až sedmdesát procent vlhkosti při teplotě zhruba 20 stupňů Celsia. Vzhledem k okolní teplotě a teplotě uvnitř humidoru však musíte vlhkost snižovat nebo zvyšovat. Ve zkratce se dá říci, že pokud vám klesne teplota v humidoru o jeden stupeň Celsia, měli byste zvýšit vlhkost v humidoru o tři procentní body. Přílišná vlhkost ale může zapříčinit zvětšení objemu doutníku a prasknutí krycího listu. Převlhčený doutník rovněž špatně hoří a hlavně při vlhkosti nad uvedenou mez může docházet k líhnutí tabákového broučka, pokud v tabáku náhodou zůstaly jeho larvy. Každý výrobce doutníků ovšem preferuje určitou vlhkost pro své doutníky, a proto je dobré řídit se jeho doporučením.
Každý humidor obsahuje zvlhčovací systém, a to jak aktivní, tak pasivní. Většina těchto systému je na pasivní bázi, to znamená, že systém uvolňuje vlhkost vypařováním tekutiny do prostoru humidoru. Pro doplnění odpařované tekutiny se doporučuje roztok propylenglykolu a destilované vody v poměru jedna ku jedné. Tento poměr je ideální pro udržení vlhkosti do sedmdesáti procent. Propylenglykol má zároveň protiplísňové a antibakteriální vlastnosti a tím se podílí na ochraně vašich doutníků. Po krátký časový horizont se dá použít případně destilovaná voda, ale není to určitě ideální způsob k dlouhodobému skladování, pokud chcete svým doutníkům dopřát to nejlepší. Již připravenou tekutinu do zvlhčovačů můžete také koupit ve specializovaných obchodech, například od společnosti Xikar, která je předním světovým výrobcem příslušenství pro doutníkové požitkáře. Dříve byly pasivní zvlhčovače vyplněny speciální houbičkou, nyní se však nejčastěji používají silikagelové krystaly. Silikagel pro humidory je obvykle výrobcem kalibrovaný (potahovaný minerálními solemi) na různé hladiny vlhkosti dle požadavku klienta. Nejčastěji na šedesát pět, šedesát osm, šedesát devět, sedmdesát a sedmdesát dva procent. Silikagelové zvlhčovače plňte však jen destilovanou vodou, propylenglykol by tyto krystaly mohl zničit. Ve velkých humidorech se používají elektronické zvlhčovače, tzv. zvlhčovače aktivní. V případě poklesu požadované vlhkosti pod danou mez se aktivuje ventilátor, který do humidoru vypustí vzduch proudící přes zvlhčenou houbičku nebo vodní nádržku. Zvlhčovače na stejném principu, ale třeba na dálku počítačově regulovatelné, které udržují zároveň teplotu i vlhkost, se využívají ve velkých walk-in humidorech. U všech těchto technologií však při jejich zřizování musí být dodržena správná cirkulace vzduchu, aby se vlhkost dostala rovnoměrně ke všem doutníkům ve vašem humidoru. Jednu z nejlepších technologií zavlhčení walk-in humidoru používá například náš obchod Warehouse #1.
Když si koupíte nový humidor ještě to neznamená, že si do něj můžete okamžitě naskládat své doutníky, a tím je vše završeno a o doutníky dostatečně postaráno. Každý nový humidor nebo i humidor, který nebyl delší dobu používán musí být nejdříve řádně zavlhčen, jak se také říká “nastartován”. Pokud to neuděláte, dřevo humidoru Vám vytáhne vlhkost z doutníků místo aby ji doutníkům dodávalo. Správné zavlhčení spočívá v tom, že musíte nastartovat vlhkostní paměť dřeva, tj. “naučit dřevo přijímat vlhkost a předávat ji do prostoru”. Nejlepším způsobem prvotního nastartování je lehké vytření vnitřku humidoru vlhkým hadříkem. Vlhkým, nikoli mokrým, aby nedošlo k deformaci dřeva. Po každém vytření vložte do humidoru vlhkoměr, zavřete ho a průběžně kontrolujte, jakou vlhkost humidor drží. Toto budete muset opakovat několikrát za sebou během několika dnů, než bude humidor dostatečně připraven na vaše doutníky. Až ve chvíli, kdy se vlhkost ustálí na požadovaných šedesáti pěti až sedmdesáti procentech, až tehdy můžete do humidoru vložit svůj doutníkový poklad. Důležitou součástí naší starosti o doutníky je i správné měření vlhkosti a teploty. Většina běžných humidorů je vybavena mechanickými vlhkoměry, které jsou však velice často poruchové. Právě z tohoto důvodu se doporučuje vložit do humidoru digitální vlhkoměr, obsahující zároveň i teploměr, který je mnohem spolehlivější a přesnější. Tento digitální vlhkoměr koupíte od tří set korun, ale tato investice se rozhodně vyplatí. I mechanický vlhkoměr se dá správně nakalibrovat, jakmile Vás začne zlobit. Chce to však dost trpělivosti, času, soli…. Tudíž si myslím, že investice do digitálního vlhkoměru s teploměrem je ta schůdnější varianta.
Důležitá je také teplota při skladování doutníků. Výrobci doutníků doporučují dodržovat skladovací teplotu okolo dvaadvaceti stupňů. Při nízkých teplotách kolem dvanácti stupňů se přerušuje proces stárnutí doutníků a při vyšších teplotách, nad dvacet pět stupňů zase může docházet ke vzniku plísní a líhnutí tabákového brouka.
Při koupi humidoru většinu kuřáků bude mimo jiné zajímat hlavně cena. Možná tím někoho potěšíme, možná někoho ne, ale cena není hlavním kritériem kvality humidoru. Pokud mluvíme u humidoru o kvalitě, mluvíme hlavně o jeho schopnosti držet požadovanou vlhkost a teplotu. Cenu humidorů většinou ovlivňuje druh použitých materiálů, povrchového zpracování, značka výrobce apod. Dalším aspektem cenové rozdílnosti je například zabudovaný digitální vlhkoměr, u větších humidorů elektronická filtrace vzduchu nebo u velkých skříňových humidorů například použitý systém vlhčení a klimatizace.
Při výběru svého humidoru, ať už je to do domácnosti, do kanceláře nebo do gastro provozovny, pečlivě promyslete, jak velkou nabídku doutníků budete chtít skladovat. Jakým způsobem ji chcete prezentovat zákazníkům. Nemá cenu kupovat příliš velký humidor na pár kusů doutníků a naopak. Platí zde jedno základní provozní pravidlo. V plném humidoru se lépe udržuje správná vlhkost než v humidoru prázdném. Hleďte také na technologické vybavení humidoru, zda má digitální vlhkoměr nebo jen mechanický. Velký důraz klaďte na těsnost humidoru, protože špatně těsnící humidor je pro vás jen drahá skříňka na doutníky a nikoli humidor. Pokud možno preferujte humidory vyrobené z masivu, nikoli z dýhy. To však může být dnes docela problém, protože většina humidorů na trhu je právě z dýhy. Pokud se tedy rozhodnete pro tento humidor, poptávejte alespoň humidor s cedrovou výstelkou. U humidorů z dýhy může docházet ke kroucení dýhy a tím i poškození humidoru a jeho těsnosti zapříčiněné vlhkostí uvnitř.
Pokud víte, že doutníky co jste si právě přinesli domů nebudete ihned kouřit, je nejlepším způsobem jejich správného uchování následující postup. Vložte doutníky do uzavíratelného plastového sáčku (tzv. zip locku). Sáček by měl být z pevnějšího a kvalitnějšího plastu. Nebo můžete také použit plastovou krabičku určenou k přechovávání potravin, která se prodává v každých domácích potřebách. Sáček nebo krabičku uložte někam na tmavé místo, stačí například zásuvka ve stole. Důležité je však udržovat uvnitř sáčku nebo krabičky požadovanou vlhkost. Již jsou dávno pryč doby, kdy se k doutníkům vkládaly vlhké kusy látky, vaty nebo kdy se balily do vlhkého ručníku. Dnes je možné v každém specializovaném obchodě koupit za „pár korun“ již přesně kalibrované zvlhčující sáčky, které Vám udrží doutník v požadované vlhkosti několik týdnů. Předním světovým výrobcem těchto sáčků je firma Boveda, která je se svou technologií v tuto chvíli asi nejdále a spolupracuje s většinou předních výrobců prémiových doutníků. Sáčky Boveda jsou kalibrované na různé stupně vlhkosti s přesností plus minus jedno procento. Sáček je vybaven obousměrnou technologií, což znamená, že v případě nedostatku vlhkosti pod kalibrovanou úroveň sáček vlhkost uvolňuje, a pokud je vlhkost vyšší než, na kterou je sáček kalibrován, naopak absorbuje tuto vlhkost do sebe. Pracuje na principu reverzní osmózy, membrána uvolní pouze čistou vodní páru, tudíž sáčky Boveda nemůžete doutníky poškodit. Sáčky se dají použít také k zavlhčení cedrových humidorů.
Skladování v lednici. Pokud nemám humidor, je v pořádku skladovat doutníky v lednici nebo v mrazáku? Přesto, že byste ve svém okolí našli velkou spoustu známých a kamarádů, kteří vám odpřísáhnou, že tuto radu jistě někdy někde slyšeli, žádný odborník na doutníky vám to nepotvrdí, ba naopak vám toto tvrzení vyvrátí. A rozhodně vás od tohoto způsobu bude odrazovat, jelikož může způsobit poškození vašich doutníků. Nezapomeňte, že technologie lednice (chladničky) je vytvořena k uchovávání potravin tím, že je ochladí a zbaví vlhkosti a tím zabraňuje vzniku plísní. A právě odvádění vlhkosti je přesný opak toho, co potřebuje váš doutník, aby zůstal ve správné kondici. Druhým důležitým faktorem, proč nedávat doutníky do lednice je fakt, o kterém píšeme již na začátku. Tabákový list je jako „houba“ a nasává okolní vlhkost, teplotu a hlavně pachy. A právě pachy jsou pro skladování doutníků v lednici překážkou. Asi si nepřejete zapálit si svůj prémiový doutník a cítit z něj chutě a aroma citronu, okurky nebo salámu uskladněného ve vaší chladničce společně s doutníky.
Jablko uchovává v doutníku jeho čerstvost. Mnoho lidí se domnívá, respektive si někde přečetli, že se má dát plátek jablka do krabičky, kde potřebuji uskladnit doutníky, a jablko mi nahradí dočasně funkci humidoru. Ani o tom nepřemýšlejte. Nejprve vám chuť jablka změní chuť doutníku a hned poté vám doutník zplesniví, protože právě jablka jsou velmi náchylná na rychlý vznik plísní. Tudíž ani tudy cesta nevede.
Jeden z dalších mýtů je, že staré a suché doutníky můžeme oživit rychlým přidáním velkého množství vlhkosti. Přesný opak je však pravdou. Pokud ještě není doutník tak suchý, že se Vám rozpadá v rukou, je šance, i když opravdu malá, že pomalým zavlhčováním se může podařit doutník opět vzkřísit, opětovně zavlhčit. Jedná se však o velmi pomalý, časově náročný proces, kdy musí být vlhkost zvyšována o pár procentních bodů v rozsahu několika dní, aby nedošlo právě k příliš rychlému zavlhčení. Pokud byste doutník rychle zavlhčili, vnitřní náplň doutníku se bude vlhkostí rozpínat mnohem rychleji než vázací a krycí list a doutník Vám praskne po celé délce. V tu chvíli můžete s doutníkem udělat už jen to jediné.
Jak vidíte, práce s doutníky a zejména jejich udržování ve správné kondici, není úplně jednoduchý proces. Není to ale ani žádný překotně složitý proces, který by vás měl od této záliby v prémiové doutníky nějak odradit. Určitě se nebojte zeptat na správné udržování doutníků v kondici, případně na radu s nákupem humidoru, svého oblíbeného obchodníka, který by vám měl vždy dokázat erudovaně poradit a doporučit to, co je pro vás nejlepší.