Když se někdy v rozhovoru doutníkářů nebo i nedoutníkářů dostane na téma párování doutníků, většinou uslyšíte obvyklá klišé, která pravděpodobně vzešla z různých hollywoodských filmů. Ta hovoří o tom, že doutníky se párují jen s koňakem nebo dobrým rumem. Pravdou je, že se párování doutníků zdaleka neomezuje pouze na dané destiláty a tak jsme pro vás připravili několik základních zásad týkajících se párování doutníků s nápoji.

Než se pustíme do tématu párování doutníků, je potřeba si nejdříve ujasnit pojmy. V tomto krátkém článku nebudeme hovořit o degustaci doutníku samotného. Pokud je vaším přáním udělat si degustaci doutníku, je lepší si k doutníku nedávat nic než vodu, případně se doporučuje polosladká káva se smetanou. Zde ovšem budeme hovořit o párování doutníku, což je poněkud jiná „disciplína“. Párování doutníku s jídlem nebo dobrým nápojem vám má zážitek z doutníku umocnit. Jedná se o fascinující téma téměř pro každého milovníka doutníků a s otázkou „S čím nejlépe párovat doutník?“ se setkáte takřka na každém doutníkovém večeru, při každé debatě kamarádů nad doutníkem i při školeních, kdy se snažíme například začátečníky vtáhnout do toho kouzelného světa tabákového listu. Každého zajímá, s čím nejlépe párovat doutník. Párování ovlivňuje vaše vychutnání si doutníku, lepšího vnímání jeho chuti i aroma. Docílit intenzivnějších chuťových a aromatických vjemů ve vašich ústech i nose. Toto se netýká jen doutníků, ale párování všeobecně, přestože zde budeme hovořit hlavně o doutnících. Základním pravidlem u vychutnání si svého doutníku je skutečnost, že si máte doutník užít plnými doušky a nenechat si svůj čas s doutníkem nikým a ničím zkazit. Proto hlavní a základní pravidlo je, s doutníkem párujte především to, co vám chutná. Doutník je o pohodě, o vychutnávání, a užití si daného času. Jedna drobná poznámka, která možná měla být uvedena hned na začátku tohoto článku. Doutníky můžete párovat s nápoji nebo jídlem. My zde ale primárně budeme hovořit o párování s nápoji.

Každý milovník doutníků má své preference, pokud jde o výběr doutníků, výběr nápoje a jejich párování. Osobně mám jedno doporučení, vyzkoušejte občas i párování s něčím, co byste si běžně nedali. Uvedu jeden příklad. Občas páruji doutník s vínem. Nejsem úplně milovníkem suchých vín, tedy pokud bych si měl dát víno samotné. Jednoho dne jsem však večer k doutníku otevřel jedno ze suchých červených vín (neúmyslně, prostře jsem ve vinotéce sáhl vedle). Nu což, nalil jsem si, a to, co následovalo, mne velice mile překvapilo. Kombinace silnějšího nikaragujského doutníku s krycím listem Maduro v kombinaci se suchým červeným vínem byla prostě uchvacující. To, o čem se píše, že párování doutníků s nápoji slouží ke zvýraznění stávajících chutí tabákové směsi nebo k odhalení skrytých vlastností jako pohřbených pokladů, tak přesně to se stalo. Suché víno otevřelo skryté chutě doutníku a doutník naprosto změnil můj názor na suchá červená vína. Bohužel ne vždy se párování musí podařit. Může se stát, že při špatné kombinaci nebude ani doutník, ani nápoj chutnat skvěle. Abychom podobné situace co nejvíce eliminovali a co nejvíce sladili chutě doutníku s vybraným nápojem, je třeba dodržovat několik základních zásad.

 

Elementární pravidla párování

Základy párování doutníků, nebo párování všeobecně, jsou podmíněny určitými principy, kterých je dobré se držet. Podobně jako při párování vína s jídlem je cílem u párování s doutníky najít chutě, které se vzájemně doplňují nebo umocňují. Jak doporučují někteří doutníkový someliéři, ideální je kombinovat plné doutníky s tvrdým alkoholem a lehké doutníky s lehčími nápoji. Obrazně se říká: „Ptáci jednoho druhu se slétají.“ Popravdě ale vždy záleží na osobní preferenci kuřáka doutníku. Tisíc lidí, tisíc chutí. Hlavním kritériem při párování je intenzita vůně doutníku a nápoje, která by se měla shodovat. Každý produkt by měl mít sám o sobě dostatečnou chuťovou a aromatickou intenzitu, aby jedna strana párování nepřehlušila tu druhou.

Pojďme se podívat na několik klíčových faktorů. Prvním jsou chuťové profily. Jaký je váš doutník? Jemný a krémový, nebo plný a kořenitý? Na základě své odpovědi doplňte druhou složku párování, ať už jde o nápoj nebo jídlo. Pozor ale, aby vám destilát nebo jídlo nepřebilo chuť vašeho doutníku. Důležitým aspektem je mimo jiné síla doutníku a jeho tělo (tj. intenzita chuti). Mírný doutník můžete buď doplnit podobnými tóny jídla či pití, nebo naopak vytvořte kontrast pro dynamičtější zážitek. 

Pokud tedy chcete párovat doutník s nápojem, pak musí být vjemy vyvážené. Kořenité a zemité doutníky párujte se suchými lihovinami, lehké lihoviny s doutníky s lehkým tělem a silné nápoje se stejně plnými doutníky. Dalším důležitým pravidlem je dosažení správné rovnováhy mezi jednotlivými chutěmi, které by se měly vzájemně podporovat. Opatrně ale na veškerá různá doporučení, jen vy sami jste nejlepšími znalci svých vlastních chuťových pohárků. Cokoli vám chutná, to se hodí a záleží jen na vás. Pokud jste zvědaví a ochotni trošku experimentovat, rychle objevíte ty správné nápoje k vašemu oblíbenému doutníku a třeba se před vámi otevřou nové obzory. Je nesporné, že kvalitní lihoviny mohou požitek z doutníku ještě více pozvednout, nejste-li však zrovna milovníkem lihovin, může mít toto párování i opačný efekt.

Pomoct s rozhodnutím, co s doutníky párovat, vám může několik klasických párovacích doporučení. Jedním z nich může být – „dělejte to, co dělají místní.“ Z tohoto důvodu bývá nejčastějším párováním s doutníky káva a rum, jelikož právě tyto komodity pocházejí ze stejných oblastí, kde se pěstuje tabák pro výrobu doutníků a kde se rovnou dané doutníky i vyrábí. Dobrým příkladem by mohla být Nikaragua, kdy se doslova nabízí párování doutníků Perdomo s nikaragujskou kávou nebo rumy Flor de Caña.

Dalším z tradičních pravidel párování je obecné poučení, podle nějž mají podobné molekuly spolu tendenci zdůrazňovat intenzitu příslušných vůní. Například káva zvýrazňuje kávové tóny v doutníku, a to nejen kvůli tomu, že káva váže své silné aroma na naše chuťové pohárky, ale také proto, že podobné molekuly mohou být přítomny v obou produktech – jak v kávě, tak v doutníku.

Při kombinacích párovaných doutníků a nápoje se postupuje dvěma způsoby. Prvním je „harmonie“, tj. stejná vůně a stejná chuť mohou fungovat společně. Oba produkty tak najednou vytvářejí větší zážitek než jeho samostatné části. Druhým způsobem je „kontrast“. Při tomto párování jeden prvek z dvojice ztrácí svou chuť, případně i aroma, aby umocňoval zážitek z druhého. Příkladem může být okamžik, kdy sladkost zvýší vnímaní slané chuti, nebo na druhou stranu sníží hořkost druhého prvku.

 

Co s čím párovat

Podívejme se na jednotlivé druhy nápojů, které byste mohli s doutníky párovat. Začněme s párováním doutníku s nealkoholickými nápoji. Vezměme si například hořké nealkoholické nápoje, jako je třeba káva. Káva bývá klasickou kombinací a jakákoli její variace se k doutníku obvykle velice dobře hodí. Chuť lehčího tabáku doutníku se obvykle lépe snoubí se světleji praženými kávami, zatímco sladší a silnější doutníky mají tendenci najít skvělou rovnováhu s hořkou tmavěji praženou kávou. Za jeden z nejtradičnějších typů kávy je považováno kubánské „café cortado“. Tato káva je poměrně sladká a silná a může být podávána i s mlékem. Velice dobře v párování s doutníky funguje i čaj. Pro přípravu se ale doporučují celé listy čaje, většinou bylinné nebo zelené, bývají vhodnější kombinací než čaje ochucené. Za vyzkoušení pak také stojí čokoláda, která je společně s kávou pro párování s doutníky značně vyhledávána.

Zvolíte-li studený nealkoholický nápoj, z hlediska analytického je nejvíce neutrální pro párování s doutníkem voda. Avšak i voda může mít různé chutě. Slaná minerální voda nebo perlivá, každá z nich vám může přinést zcela odlišné zážitky. Někdo má rád ke svému doutníku limonády, jako je Coca Cola. Nic proti této kombinaci, ale mějte na paměti, že vysoká sladkost, sycení oxidem uhličitým a nízké pH limonády zásadně změní váš zážitek z doutníku. 

S alkoholem o krok dál

Další skupinou jsou alkoholické nápoje. Troška argumentů ve prospěch alkoholu tentokrát neuškodí. Mnoho těžších chuťových molekul v doutníku není rozpustných ve vodě, tj. stejně tak ne v lidských slinách. To znamená, že je v tu chvíli nebude v chuti cítit. Avšak mnoho z nich je rozpustných v alkoholu, což znamená, že čas od času párováním s trochou alkoholu můžete zvýšit intenzitu vjemů chutí z doutníku. Jedním z nejtěžších aspektů párování je spojení doutníku s pivy, a to díky široké škále pivních stylů. Jako ideální a nejjednodušší se může zdát párování s nejvíce rozšířenými ležáky, nicméně právě zde doporučujeme experimentovat. Například husté sladké pivo typu stout se může skvěle hodit k tmavému, silnému doutníku. Jen u párování doutníku s pivem se vám může stát, že vám pivo může zvýšit hořkost doutníku.

Jedním z nejsložitějších druhů alkoholu k párování s doutníkem jsou vína, a to hlavně červená vína. Třísloviny, zejména v mladých červených vínech, způsobují, že doutník může chutnat ostře, proto je pravidlem, že pokud chcete párovat doutníky s vínem, berte si k párování především starší nebo lehčí červená vína. Vína se většinou párují se středně silnými doutníky. Ačkoli se to může zdát zvláštní, ale bílá vína jsou k párování s doutníky mnohem vhodnější, protože zvýrazní aroma vašeho jemného dýmu. Doporučovaným vínem je například rýnský ryzlink. Za vyzkoušení by mohlo stát s doutníkem i chuťově bohaté chardonnay. Každopádně víno k doutníku by nemělo být příliš suché nebo kyselé.

Dalším okruhem zajímavých nápojů k doutníku jsou fortifikovaná vína. Mezi tato vína patří porstké, sherry a madeira. Tato vína jsou sice vnímána velice okrajově pro párování s doutníky, ale pokud vezmeme v potaz ty sladší varianty, budou k párování k doutníkům více než dobrá, hlavně druhy jako sladší stařená madeira typu malvasia apod., kde naleznete aroma sušeného ovoce a ořechů. Právě tyto chutě a aroma se k doutníkům hodí. Jen je dobré se vyhnout sušším nebo kyselejším verzím fortifikovaných vín, stejně jako je to u běžného vína, vysoká kyselost může v chutích doutníku probudit velice hrubé a nepříjemné tóny.

 

Velice zajímavé pro párování jsou pak tzv. čiré destiláty, které se nenechávají „dozrávat“ v dřevěných sudech. Mezi tyto destiláty můžeme zařadit třeba vodku, gin, bílý rum nebo blanco tequilu. Pokud vyzkoušíte k doutníku vodku, umožní vám díky její chuti, respektive jejím nevýrazným projevům, objevovat více původních doutníkových chutí. Vodka vám totiž nebude nabourávat chutě doutníku. U ginu, bílého rumu nebo tequily to bude poněkud složitější. Tyto destiláty již svou vlastní výraznější chuť mají, a tak při jejich párování už bude opravdu záležet, který destilát má ten či onen kuřák rád, a případně zda má chuť zaexperimentovat. Dost často se tyto bílé destiláty používají spíše do míchaných koktejlů. Pak už to je jen na vás, ale i zde pak platí pravidlo, že k chuťově silnému drinku byste měli kouřit chuťově intenzivnější doutníky. V dnešní době je nejčastěji používaným destilátem k párování s doutníky rum, tmavý rum, tj. rum dozrávající v dubových sudech. Rum nejčastěji pochází právě z oblastí, kde se také pěstuje tabák, a právě stařené druhy rumů, které se vyznačují mírnou sladkostí, jsou k doutníku velice příjemné. Sladkost zjemňuje případné hrubší pocity v kouři a vůně se obvykle pěkně snoubí se zemitými a kořeněnými tóny vašeho doutníku. I to je důvodem, proč k rumu doporučujeme doutníky s krycím listem Maduro nebo Sun Grown.

Velice zajímavým druhem destilátu k párování jsou whisk(e)y. Whisky jsou považovány za „nejsložitější nápoje na světě“ díky mnoha různým metodám výroby, zrání apod. Whisky je považována za jednu z neutrálních kategorií k párování s doutníky, což znamená, že nevykazují s doutníky velkou chuťovou interakci. Například ovocná sladová whisky z oblasti Speyside může být ideální k tmavším kořenitým doutníkům, oproti tomu rašelinové kouřové whisky z Islay by vás mohly překvapit při kouření jemného světlého doutníku.

Teď přejdeme na destiláty, o kterých panuje zdánlivě mylné obecné mínění, že jsou tím nejlepším k párování s doutníky – koňak a brandy. Historicky se má za to, že právě brandy a koňak jsou tím nejlepším pro párování s doutníky. Každý si představí gentlemany a aristokraty sedící v kožených křeslech, zatímco v jedné ruce drží číši brandy nebo koňaku a v druhé doutník. Právě tyto vzpomínky umocňují pocit, že jen koňak a brandy jsou to pravé. Pravdou je, že díky tomu, že tyto destiláty mají aroma velice podobné doutníkům, bývá zrovna toto párovaní velmi harmonické.

Můžete vyzkoušet i netradiční párování s kořeněnými jídly, kdy si lze vychutnat třeba pikantní kořeněný doutník ve spojení s lehce pikantním jídlem, což vám přinese doslova explozi různých chutí. Doutníky se dají také párovat s ovocem, jako jsou jablka, hrušky nebo dokonce citrusy, které poskytnou zajímavý kontrast k chuti doutníku. Zajímavou skupinou k párování jsou poté i mořské plody. Jemný doutník spojený s chutí krevet nebo ústřic vám dodá nezapomenutelný zážitek.

Párování doutníků s různými nápoji a jídly je tedy úžasný způsob, jak prozkoumávat skrytá zákoutí světa chutí a jak obohatit svou cestu kuřáka doutníků. Ať se vydáte cestami klasických kombinací, jakými jsou whisky nebo rum, nebo se pustíte do větších experimentů a netradičních cest, vždy je smyslem najít kombinace, které budou vyhovovat právě vám a vašim chuťovým buňkám. Až si proto příště zapálíte svůj oblíbený doutník, zvažte, co si k němu dát. Nebojte se a zkuste si ho vychutnat zase trochu jinak, objevit nové chutě, aroma a celkově jiné harmonie chutí.

Foto: Luboš Wišniewski